Reklama
 
Blog | Aleš Ziegler

Ekofašismus na pochodu

Na Policejní Akademii se používají skripta, podle nichž je environmentalismus extremistická ideologie

Upozornil na to server Aktualne.cz, který zveřejnil i příslušnou část učebnice. Doporučuji k přečtení – je to sbírka odkazů na nejrůznější směsku zdrojů, poukazující na údajně „antidemokratické“ elementy v zeleném hnutí, včetně připomínky, že jakýsi důraz na ochranu přírody kladli i někteří nacisté („očistíme svět od zkažené civilizace“, znáte to).

Podobný materiál by se samozřejmě dal bez velké námahy shromáždit o jakémkoliv politickém hnutí nebo ideologii. K tomu viz nekonečný a nesmyslný spor o to, zda Hitler byl spíš pravičák nebo levičák, v němž bývalý vůdce Třetí říše vystupuje tak trochu jako nechtěné dítě, k jehož otcovství se nikdo nehlásí.

Autoři učebnice (doc. Ing. Štefan Danics, PhD., a Mgr. Tomáš Kamín)  mají jistě právo na svůj názor – o to totiž jde. To, že environmentální extremismus „je spojen s destruováním demokratických principů“ je politický názor. To, že nacismus je špatný, je taky názor. To, že Hitler zmasakroval x miliónů lidí, je naproti tomu historický fakt. Další fakt je, například, že environmentalisté jsou proti stavbě jaderných elektráren. Cítíte ten rozdíl?

Reklama

Na druhou stranu, proč se na Policejní Akademii, tedy státní instituci určené hlavně k přípravě budoucího represivního aparátu, učí studenti z učebnice nazvané „Extremismus, rasismus a antisemitismus“, v níž se nalézají takové a podobné názory? Nevypadá to tak trochu, jakoby se učili rozeznávat „závadné“ ideologie, které jest třeba zlikvidovat pendrekem?

A není to lehce na štíru s těmi demokratickými principy?