Reklama
 
Blog | Aleš Ziegler

Může se z tohohle pravice vzpamatovat?

Aneb ještěže komunisté jsou jen tlupa bezpáteřních kariéristů předstírajících revoluční fanatismus..

 Rozsah katastrofy

Pro porovnání nám mohou posloužit výsledky předchozích krajských voleb z roku 2008. To byly ty, v nichž oranžová vlna smetla modré hejtmany, drtivá porážka Topolánkovy vlády, předznamenávající její pád o několik měsíců později. Tehdy ODS získala 180 zastupitelských mandátů, proti 280 za ČSSD. KSČM se umístila na třetím místě se 114. Dnes má ODS 102 zastupitelů, což je, ano, správně, méně než získali třetí komunisté ve volbách, které ODS tehdy katastrofálně prohrála. Komunisté mají dnes 182, tj. skoro stejně jako tehdy ODS. Když přidáme 44 nově zvolených zastupitelů TOP 09, nezbývá než konstatovat, že vládní strany dohromady mají dnes podstatně méně zastupitelů než komunisté a než měla poražená ODS před čtyřmi lety.

Pokud jde o senátní volby, dnes ČSSD se 23 postupujícími do druhého kola suverénně vede, následována s odstupem komunisty se 12 postupujícími, a poté ODS s 10. Počet občanských demokratů postupujících do druhého kola v roce 2008? 20. A komunistů? 2. Dnes se komunista dostal z těsně prvního místa do druhého kola v Praze. Jinými slovy, pokud volby v roce 2008 dopadly pro ODS katastrofálně, dnes potřebujeme nové slovo. Apokalypsa?

Reklama

Pokud jde o TOP 09, Miroslav Kalousek již prohlásil, že znevažování jejího výsledku by bylo nefér vůči jejím voličům a členům. Dodržujme tedy pietu a pouze se slzou v oku zavzpomínejme na časy, kdy TOP 09 porážela komunisty ve volbách a kdy se zdálo, že nahradí zkorumpovanou ODS v roli hlavní pravicové strany.

Proč jsou ti voliči tak zlí?

Komentátoři jako Erik Tabery a Jiří Leschtina přičítají zkázu vládních stran znechucení voličů z korupce. Jako člověk, který toto znechucení sdílí, se obávám, že jde o analýzu, v níž je přání tak trochu otcem myšlenky. Kraje jsou přece všeobecně pokládány za korupční hnízda, jaktože tedy volby do nich vyhrála ČSSD, když dosud všude vládne? A KSČM také není stranou, jejíž hlavním heslem by byl důraz na transparentnost. V Praze se do druhého kola senátních voleb dostal, dokonce těsně z prvního místa, její místopředseda Dolejš, člověk, jehož jediný známý kontakt s bojem proti korupci pochází z toho, že naletěl provokatérovi MF Dnes, nabízejícímu jeho straně peníze za změnu loterijního zákona. Je pravda, že na druhou stranu se různým uskupením a kandidátům  slibujícím „jinou politiku“ vedlo ve volbách celkem dobře, takže průměrnému voliči asi nebude korupce lhostejná, ale není to pro něho tak velké téma jako pro průměrného čtenáře Respektu.

 

It’s the economy, stupid

Zásadním faktorem úspěchu opozice obecně a komunistů zvláště, který kupodivu těžce chybí v povolebních komentářích, je podle mého názoru mizerný hospodářský stav země. Voliči z jakéhosi záhadného důvodu činí vládu zodpovědnou za hospodářskou situaci státu a volí podle toho i do krajů, ačkoliv ty s ní nemají skoro nic společného. Je to sice v rozporu s hodnotami ODS a TOP 09, podle kterých si voliči za svou neschopnost uplatnit se na volném trhu  mohou zásadně sami (zhruba koncem roku 2008 byla zřejmě zaznamenána kolektivní ztráta podnikatelských schopností obyvatelstva, mající za následek krizi), voliči ovšem zjevně raději než spoléhání na volný trh mají přístup známého socialisty Ronalda Reagana, který se v prezidentské kampani konané za hluboké hospodářské recese (tehdy byl posléze úspěšným vyzyvatelem prezidenta Cartera) ptal voličů, zda se mají lépe než před čtyřmi lety..

Dnes ti, kteří činí za hospodářskou mizérii odpovědnou vládu, volí ČSSD. Ti kteří ji svalují rovnou na Systém, čili na kapitalismus, nebo konkrétněji liberální demokracii, volí komunisty. Je samozřejmě pravda, že status KSČM jako „protisystémové“ strany je čirá fikce – už dnes se podílí na vládě v několika krajích a jediným výsledkem voleb pro ni bude lehké posílení mocenských pozic. Její voliči to však zřejmě ještě pořád nepochopili (asi naštěstí, kdoví koho by volili jinak).

V rámci boje o přežití pravice by zkrátka vláda, pokud nemá v úmyslu to zabalit, měla ve vlastním zájmu urychleně vymyslet, jak oživit hospodářství. To jsme zvědaví..